Moj otrok bo vrhunski športnik!

Vrhunski športniki so koordinacijsko, motorično in telesno pravilno razviti. Imajo dobro razvito slušno, vidno in čutno zaznavanje. So iznajdljivi, prilagodljivi, mentalno zbujeni. So vedno osebe z visoko razvito lastno vrednostjo s pravšno mero egoizma.

Vendar otroci so nepopisan list papirja in se morajo vsega tega še naučiti. Kdaj in kako? Verjetno se odgovor skriva v pravih vajah ob pravem trenutku. Ne prehitevajmo, saj bližnjic tu ni. Telesni razvoj ima svojo  biološko uro in je drugačna od posameznika do posameznika. Vsaka neučakanost lahko vodi v napačen razvoj, nepravilno tehniko gibanja in dolgoročno k poškodbam. Vse to je kasneje mnogo težje odpravljati in koregirati. Seveda pa ni trik le v telesnem razvoju. Otrok mora biti tudi dovolj zrel. Nezrelost za vaje, igre, dejavnosti vodi v odpor, konflikte in lahko poškoduje otrokovo lastno vrednost. Namesto, da ga zasipate z informacijami in željami, ga raje naučite zdravega življenja, discipline in reda. Razvite pri otroku zdrave prehranjevalne navade, spalne navade, ljubezen do gibanja, naučite ga aktivno reševati probleme, navezovati socialne stike, odgovornosti in izražanja mnenja, ne da bi pri tem koga užalil. To je tisto kar se mora otrok naučiti zdaj, ko je odprt za novosti in prilagodljiv.

Pustite otroku čas, da zgradi kvalitetne temelje, nakaterih bo lahko gradil hišo NJEGOVIH sanj.

DSC_0289DSC_0094

 

 

 

 

 

 

Vendar to je šele začetek, ko govorimo o vrhunskem športu. Biti ob določenem trenutku najboljši od vseh 7 miliard na Zemlji živečih ljudi, je statistično gledano težje, kot zadeti loto! Garanje, motiviranost, super talentiranost in dobri pogoji za trening, za takšne uspehe ne zadostujejo vedno. Pot ti lahko npr. prestreže nesrečni slučaj, ki je popolnoma neodvisnen od tvoje volje, a te stane blesteče kariere. Potrebno je vedeti, da je danes vrhunski šport služba. Gre za lepo službo, ki pa zahteva celega človeka, veliko odrekanja, je telesu škodljiva in psihološko naporna. Kariera se zavoljo starosti in obremenitev zaključi v srednjih letih, ko se človek na drugih življenskih poudročjih šele razcveti. Zato naj bo vrhunski šport  izključno odločitev vsakega posameznika samega.

 

Končno je šport esencialnega pomena za naše zdravje, je nekaj kar nas sprosti, druži in napolni z energijo. Za otroka, ki se še mora motorično in koordinacijsko razviti,  pa je šport orodje za zdrav telesni, čustveni in socialni razvoj. Ne vzemimo mu veselja do gibanja za voljo naših ambicij. Naj izkoristi kar mu šport ponuja!

Print Friendly, PDF & Email